za_stroitelstvoto

 

Водоустойчив шперплат – защо и къде се използва?

Кофражните платна могат да се определят като един от определящите и незаместими елементи на всеки кофраж. Те се използват, за да се предаде определен вид на железобетонния елемент, друга тяхна роля е да поемат теглото на бетона.

Водоустойчивия шперплат се среща в няколко размера, като най-често срещания е 1220х2440х21мм. Платната представляват различен вид дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, създаваща висока стапен наводоустойчивост, защитавайки платната от атмосферни влияния и микроорганизми.  Шперплата представлява структура, включваща в себе си 13 слоя, тя е причината за геометричната стабилност на платната.

С цел да се работи повече от веднъж с шперплата, се използва покритие от 140 гр./кв.м., то запазва повърхността от влиянието на влага, както и способства за равната повърхност на платната. Покритието на хидрофобния шперплат може да бъде: черен и кафяв филм. За разлика от плоскостите с черен филм, които могат да се употребяват до 2-3 обръщания, тези с кафяв филм могат да бъдат използвани и повече от 4 пъти. За да бъде осуетена възможността шперплата да се надуе, кантовете му се обработват с влагоизолационна боя. Водоустойчивия шперплат е един от най-важните елементи на кофража, поради своята здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието.

Строителните работници предпочитат да работят с хидрофобен шперплат, защото неговото почистване е много лесно и им спестява ценно време и енергия. При спазване напътствията за съхранение и използване, шперплата има възможност да се прилага много пъти.  Водоустойчивия шперплат има голяма стабилност, независимо от размерите си. Това води до намаляване нуждата от допълнителни строители и икономисване на време и усилия.

За да се съхранят характеристиките на хидрофобния шперплат при многократното му използване, е препоръчително да се спазват няколко лесни правила – когато не се работи с тях, плоскостите трябва да се нареждат на закрито върху напречни нивелирани греди.  При работа с платната строителите също трябва да бъдат много прецизни, целта е да не се нараняват ъглите и лицата.  Много е определящо какви средства се използват при пробиване на отвори в шперплата. След нарязването и пробиването, кантовете трябва да се затворят с влагоизолационна боя. Водоустойчивия шперплат следва да се намаже с кофражно масло, преди използване, за по-лесно премахване на по-късен етап.  Когато се изгражда кофражът е благоразумно да се използват и специално създадени за тази цел скрепителни средства.

Ако се двоумите, кой вид кофражно масло ще ви е от полза и кои инструменти да използвате при работа с хидрофобен шперплат, може да потърсите решение в строителна борса, където има специално създадена форма за поръчки и въпроси.  След като се попълни формата за запитвания и поръчки, с вас ще осъществи контакт консултант и ще направи много лесно вземането на решение.

Водоустойчивия шперплат е елемент, без наличието на която една кофражна форма не може да се създаде. Той е тази част, която придава форма и размери на железобетона. Благодарение на филма, който ги покрива платната могат да се прилагат многократно.